Foto kino klub FOKUS

Metlika

Tamburaši na Zimskih uricah

Hotel Bela krajina, 14.1.2009

Fotografije si lahko ogledate tukaj.

Tamburaši MFS »Ivan Navratil« na Zimskih uricah
Tamburaši metliške folklorne skupine »Ivan Navratil« so bili sinoči gostje metliških Zimskih uric v Hotelu Bela krajina. Z Tonijem Gašperičem se je pogovarjal dolgoletni vodja skupine Stane Križ.
Tamburaška skupina folklorne skupine je bila ustanovljena v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja z namenom, da bi spremljala plesalce folklorne skupine. Kasneje pa so tamburaši naredili tudi svoj lastni repertuar skladb, nevezan na ples in folkloro.
Sicer pa se je organizirano »tamburanje« v Metliki pričelo pred 60-timi leti. Prvi orkester je nastal po zaslugi Zore Herakovič, sicer učiteljice glasbe na metliški osnovni šoli.

Kakovost tamburaških skupin in orkestrov v Beli krajini v zadnjem času narašča. Vzrok je prav gotovo ta, da v glasbeni šoli poučujejo tudi tamburico. Trenutno v metliški občini redno delujejo tri tamburaške zasedbe. Poleg tamburašev FS Ivan Navratil, je to še tamburaški orkester metliške osnovne šole in tamburaška skupina KUD Oton Župančič iz Gradaca.

Trenutno tamburaška skupina FS Ivan Navratil šteje dvanajst članov. Štiri desetletja ločijo najstarejšega in najmlajšega tamburaša. Večina je zaposlenih. So pa tudi študenti, ki hodijo domov le ob koncu tedna, ko ima skupina vaje

Sicer pa je tamburaška skupina FS Ivan Navratil sama ali pa skupaj z folklorno skupino v več kot treh desetletjih delovanja nastopala v večini evropskih držav. Leta 1996 pa so igrali tudi zdomcem v Kanadi. Zakaj se nekdo priključi tamburaški skupini? Koliko članov, toliko različnih odgovorov.

Zimske urice prihodnjo sredo imajo naslov: Večer z Romi.

Komentarji  

# lojz 14:20 17-01-2009
lepo zelo lepo
Odgovori | Odgovori s citatom | Citat