Foto kino klub FOKUS

Metlika

Draščani na Zimskih uricah

Hotel Bela krajina, 10.12.2008

V KS Drašiči sodijo vasi Drašiči, Vidošiči, Železniki in Krmačina. Na peti letošnji Zimski urici so se v metliškem hotelu Bela krajina predstavili Drašiči oziroma tamkajšnji krajani, ki slovijo kot vrhunski vinogradniki in trdijo, da so vinska prestolnica Slovenije. Draščani so ponosni, da pri njih še vedno živijo mnogi stari običaji, ki so drugod povečini že pozabljeni.
Ponosni so na t.i. sosedsko zidanico in se trmasto držijo strogih pravil. Prvi zapisi o njej so iz devetnajstega stoletja. Vsako leto brez posebnih pripomočkov postavijo tako visok mlaj kot le redkokje. Kot prava vinska vas praznujejo krajevni praznik na Martinovo. Znamenit je njihov takratni vsakoletni pohod po poteh sosedske zidanice.

V Drašičih so pripravili prvi mednarodni festival predikatnih vin pri nas. Postal naj bi tradicionalen in sicer vsako prestopno leto 29. februarja. Tudi bivše in bodoče Vinske kraljice rastejo v Drašičih.

Seveda ni smelo manjkati niti drašičkega vina, nastopili so tamkajšnji ljudski pevci in godci. Prihodnji teden bo zadnja letošnja Zimska urica. Nasproti Toniju Gašperiču bo sedel ultramaratonec Dušan Mravlje.

Fotografije si lahko pogledate tukaj.