Foto kino klub FOKUS

Metlika

Vinska vigred 2009 petek

Metlika, 15.5.2009

Fotografije so tukaj.

 

Minil je vikend in z njim 27. Vinska vigred v Metliki. Prireditveni odbor Vinske vigredi, ki deluje v sklopu Turističnega društva Vigred Metlika trenutno zbira podatke o  prireditvi. Sicer je v tem poročilu o dogajanju na metliški Vinski vigredi le težko našteti vse dogajanje ali pa izvzeti najpomembnejše. Tri dni v starem mestnem jedru, na treh trgih se je pelo, igralo, plesalo, degustiralo in jedlo. Večji del programa se je odvijal nepretrgoma tri dni na osrednjem trgu. Za kulturni program je poskrbelo 1308 nastopajočih, pa naj bodo to pevski zbori, ljudski pevci, godci, harmonikarji, takšne in drugačne bolj ali manj znane glasbene skupine vseh zvrsti in žanrov ali pa godbe na pihala. Dobro je bila obiskana tudi sobotna in nedeljska animacija za otroke. Ne smemo pozabiti številnih izdelovalcev ljudske obrti, ki so postavili svoje stojnice ali pa kulinarične razstave »Kuhinja nekoč in danes«, Dobro je bila obiskana tudi delavnica peke belokranjskih pogač.Ocene kažejo, da je bil obisk enak minulemu letu in se vrti okrog številke 20.000. Po prvih neuradnih informacijah je spita količina vina okrog 10.000 litrov. Veliko se je prodalo tudi brezalkoholnih pijač, predvsem vode.  Povečala se je tudi prodaja hrane. Speklo in pojedlo se je približno 500 jagenjčkov in odojkov. Članice Društva kmečkih žena Metlika in najemniki stojnic so prodali ali razdelili vsaj 1.000 belokranjskih pogač. 

Na  policijski postaji Metlika so nam zaupali, da omembe vrednih kršitev reda in miru pa tudi večjih incidentov ni bilo in pohvalili organizatorje. Smo pa izvedeli, da povsem  brez neljubih dogodkov ni šlo. Policisti so baje zaplenili en joint. (Težko verjamemo! Saj Metlika vendarle ni Amsterdam)

Tudi v Zdravstvenem domu so povedali, da resnih posegov niso imeli.   Je pa imela letošnja Vinska vigred ne le vinsko-turistični in kulinarično-kulturni značaj. Vedno bolj prisoten je tudi športni pridih Vinske vigredi. Med prej omenjene obiskovalce lahko prištejemo 538 sobotnih kolesarjev, ki so prišli naravnost iz Ljubljane. Od tega je bilo kar 38 žensk. Najmlajši kolesar je imel 12 let, najstarejši pa celo 80. Na Vinsko vigred je tako prikolesaril že 15.000 kolesar, saj Športno društvo Rog Franek organizira izlet s kolesom iz Ljubljane na Vinsko vigred že od prve vigredi.Športna nedelja je imela 143 tekačev po razširjeni (3 km daljši) Urbanovi poti. Športna zveza Metlika, ki je organizirala tek, je moške tekače razdelila v 11 kategorij in ženske v 5 kategorij. Prvi je približno 9 km pretekel Boštjan Kozan iz AK Portovald Novo mesto v času 33:23. Prva ženska na cilju je bila Vesna Hedžet iz Društva semiški brkači in porabila 40:56 do cilja. V nedeljo zvečer  se je Renata Brunskole, predsednica Prireditvenega odbora Vinske vigredi 2009, metliška županja in poslanka v Državnem zboru Republike Slovenije skupaj z Drašičkimi voščači in Simono Žugelj, novo izvoljeno kraljico Metliške črnine, poslovila od obiskovalcev Vinske vigredi. Kraljica, ki se bo do naslednjega leta vozila z avtomobili, ki jih sponzorirata podjetje Revoz d.d in podjetje TPV d.d., bo Vigred promovirala celo leto. Se vidimo.  Še 362 dni…