Foto kino klub FOKUS

Metlika

Otvoritev poletnih kulturnih prireditev 2009

Grajsko dvorišče, 18.6.2009

Fotografije si lahko ogledate tukaj.

Pridi zvečer na grad že sedemnajstič

Sinoči se je na pričela letošnja sezona pohodov na metliško grajsko dvorišče. Poletne mednarodne prireditve Pridi zvečer na grad potekajo že sedemnajsto poletje zapored. Predsednica prireditvenega odbora Anica Kopinič je predstavila letošnje poletno dogajanje, županja Renata Brunskole pa je prireditve tudi uradno odprla. V nadaljevanju smo spremljali predstavo avstrijskega avtorja Bernda Mosserja: Partizani. Tema je politično naravnana in sicer je to partizanstvo na Koroškem. Ravno po zaslugi peščice partizanov, večinoma slovenskega rodu, je bil Avstriji po drugi svetovni vojni priznan status žrtve in ne agresorja. Pa vendarle se na Koroškem zdi, da so koroški partizani vojno izgubili, saj jih mnogi domala kriminalizirajo. Predstava katere producent je Slovenska prosvetna zveza iz Celovca, je nastala z subvencijami Evropske unije, Slovenije in Dunaja, medtem ko je  koroška deželna oblast v Celovcu (Heider) financiranje odklonila. Ironija usode je, da  je ravno na večer premiere predstave , 11. okt. 2008,  koroški deželni glavar Jörg Haider  umrl v prometni nesreči.

V dvojezični predstavi (za prevode je bilo poskrbljeno) smo videli kombinacijo slovenskih in avstrijskih igralcev. Igrali so: Magda Kropiunig, Sissi Noe, Violeta Tomič, Christian Kainradl, Pavle Ravnohrib, Peter Raab in Mihi Krištof.

Mogoče je bila predstava, za siceršnjo lahkotnost  metliških grajskih prireditev, preresna. A vendarle smo bili priče sila  kakovostnemu in scensko izredno bogatemu kulturnemu dogodku.