Foto kino klub FOKUS

Metlika

Štajerski večer

Grajsko dvorišče, 12.7.2008

 

 

Minuli konec tedna je bilo živahno na metliškem gradu. V okviru poletnih prireditev Pridi zvečer na grad je že v petek so Janez Pezdirc in pevci iz Bele krajine predstavili svojo novo zgoščenko ljudskih napevov
z naslovom Iz starih spominov.

V soboto pa je bilo grajsko dvorišče prepolno za vse, ki so prišli na t.i. Štajerski večer. Pravzaprav je predhodnica Štajercev iz Vojnika in okolice prišla v Belo krajino že sredi minulega tedna. Osmerica slikarjev je bivala v kampu v Podzemlju in ustvarjala ob Kolpi ter v metliškem gradu pripravila razstavo.

Sicer pa se je na metliškem grajskem dvorišču v soboto predstavilo kar pet štajerskih glasbenih
skupin(rogisti,ljudske pevke Taščice, Jožkova Banda, ansambel Frajerji, duet Biser), kmečke žene »Meta« iz Vojnika s svojimi dobrotami, ter tamkajšnji vinogradniki, ki so obiskovalcem ponudili svoja nagrajena vina.

Največ zaslug za nedvomno uspešen in vesel Štajerski večer imata domačin Toni Gašperič in njegov štajerski prijatelj slikar in glasbenik Jože Žlaus, ki je prišel v Metliko s pravo pravcato starinsko tiskarno.

 Seveda brez udeležbe metliške županje Brunskoletove in župana Vojnika Bena Podrgajsa ni šlo. Nazadnje sta celo skupaj zapela. O kakovosti nastopa pa kdaj drugič.

 

Besedlio: Matjaž