Foto kino klub FOKUS

Metlika

Zaviranje kola na placu

Metlika, 13.4.2009

Fotografije si oglejte tukaj.

Zaviranje kola je velikonočni običaj značilen za Metliko. O njem je že v devetnajstem stoletju pisal zapisovalec ljudskih običajev , domačin Ivan Navratil. Kasneje pa tudi France Marolt. Na velikonočni ali vuzemski ponedeljek popoldne se je na Pungartu zbralo staro in mlado, ter pelo in plesalo pesmi in plese starodavnega metliškega obredja. Leta 1992 je bil velikonočni ponedeljek prvič dela prost dan. Člani metliške folklorne skupine so takrat starodavni običaj spet obudili. Dogajanje pa so preselili na metliški Trg svobode. Tako so včeraj Navratilovci »Zavirali kolo» že devetnajstič zapored. Seveda ne sme manjkati niti Mestna godba. Poleg tega pa vedno v goste povabijo še koga. Tokrat je bila to folklorna skupina KUD Oton Župančič iz Vinice.

Tudi letos se je na trgu zbralo vsaj petsto gledalcev - večinoma domačinov, pa tudi tistih Metličanov, ki živijo kjer drugje in med prazniki pridejo domov. Mnogi se Navratilovcem pridružijo in skupaj z njimi zaplešejo in zapojejo Metliško kolo.

Vsako leto pa na trgu vidimo tudi mnogo takšnih, ki pridejo v Metliko na krajši izlet in zgolj zato, da si ogledajo metliško praznovanje vuzemskega ponedeljka. Včeraj smo videli tudi nekaj turistov iz Velike britanije.

Vreme je bilo Navratilovcem letos naklonjeno. Sicer pa so običaji zato , da jih negujemo. Dogodek zaradi vremena ne sme odpasti. Navratilovci so v preteklosti »zavirali kolo« tudi v dežju in snegu. Vuzemski ponedeljek so vzeli za svoj dan in neuradni praznik skupine.