Foto kino klub FOKUS

Metlika

Borci v Prilozju

 

Prilozje, 7.9.2008

 

 

V nedeljo (7.9) je na letališču v Prilozju potekalo že 50-to tradicionalno srečanje borcev domicilnih enot ter mladine in prijateljev Bele krajine.
Dobro obiskano srečanje je potekalo v organizaciji metliške občine in Skupnosti borcev sedmega korpusa NOV in POS. Slavnostni govornik je bil obrambni minister Karl Erjavec. Sicer pa so si mikrofon podajali še predsednik slovenske borčevske organizacije Janez Stanovnik, general Lado Kocjan, predsednik metliške občinske borčevske organizacije Anton Zupančič in metliška županja Renata Brunskole.
V kulturnem programu so nastopili: Partizanski invalidski pevski zbor, igralec Dare Valič, pevka Nuša Derenda, metliška Mestna godba, recitatorji iz OŠ Podzemelj in tamburaši iz Gradaca.
Želeli ali ne, je bila prireditev tudi predvolilno obarvana. Nedeljo, drugo pred volitvami, so izkoristili tudi številni drugi politiki in strankarski veljaki, da se pokažejo potencialnim volivcem. (Zmago Jelinčič, Borut Pahor, itd.) Le ti pa so najbolj zaploskali prvemu predsedniku samostojne Slovenije Milanu Kučanu, ki je z ženo Štefko prav tako prišel na letališče v Prilozju.
Ped koncem uradnega dela srečanja sta obrambni minister Karl Erjavec in županja Renata Brunskole podpisala pogodbo o obnovi letala DC-3 Dakota, ki je postavljen v vasi Otok, in služi kot spominsko obeležje. V neposredni bližini je namreč od leta 1944 delovalo partizansko letališče na katero so zavezniška letala dovažala pomoč in odvažala ranjene borce na zdravljenje v južno Italijo. Letalo je že precej najedel zob časa - še bolj pa nepridipravi.

Pglejte si še fotografije.