Foto kino klub FOKUS

Metlika

Metliški tenis 2008

Metliško kopališče, 6.9.2008

Drugi turnir v metliškem tenisu.Skupina športnih navdušencev zbranih v društvu Debeli četrtek, je v soboto, 5. septembra, na metliškem kopališču organizirala drugi turnir v metliškem tenisu.

Tako imenovali metliški nožni tenis je igra, ki se je razvila v začetku petdesetih let in se je igrala v poletnih mesecih zgolj na danes zapuščenem, metliškem kopališču. Kot igralna površina služi okrogla betonska plošča, ki naj bi sicer imela vlogo plesišča. Resnici na ljubo, se na njej ni nikoli plesalo, ampak se je vedno igral le tenis. Plošča je razdeljena na štiri četrtine. Igra se v parih. Pri igri lahko igralci uporabljajo vse dele telesa, razen rok. Štetje točk je podobno kot pripravem tenisu.  Bolj, ko je metliško kopališče propadalo, bolj je samevala tudi igralna plošča. Metliško društvo »Debeli četrtek« je lansko leto s prvim turnirjem obudilo to igro, o kateri so sicer v svojih raziskavah pisali tudi raziskovalci ljudskih športov. To soboto so ob pomoči športne zveze, pripravili že drugi turnir, ki je bil odlično obiskan. Tekmovalo je šestnajst dvojic različnih generacij.  Zaradi nekaterih pomanjkljivosti v pravilih, disciplinskih kazni namreč ni, so prepiri med igralci, pa tudi provokacije, sestavni del te igre. To pa še toliko bolj razveseljuje gledalce, ki večkrat bolj vplivajo na delitev pravice, kot pa sam sodnik.Tudi v soboto krega ni manjkalo. Pa vendarle se je turnir končal v odličnem vzdušju. Starostna razlika zmagovalnega para Prevalšek-Kapušin, je več kot trideset let. Tudi sicer so se veterani, odlično odrezali, kar dokazuje, da je t.i. »metliški nožni tenis« šport za vse generacije.

Število sodelujočih ekip se je od lanskega leta podvojilo, zato se prvi vikend v septembru 2009 obeta na Kolpi pravi spektakel.
Kaj bo leta 2010, ko bo 60 let od pričetkov te igre, pa kdaj drugič. 

Posnetki z lanskega turnirja so v rubriki filmi. Poglejte si še fotografije.

Komentarji  

# dada 17:19 08-09-2008
ta stvar je pa res zakon! športno društvo debeli četrtek je zakon!!
Odgovori | Odgovori s citatom | Citat