Foto kino klub FOKUS

Metlika

Praznik KS Slamna vas

Slamna vas, 12.2.2009

Valentinovo – praznik KS Slamna vas

Oltar sv. Valentina s katerim se ponaša cerkev v Slamni vasi je letos star zavidljivih 300 let. Nekaj desetletij starejša je vaška lipa ob cerkvi. Slamna vas je sicer idilična belokranjska vasica, ki skupaj z sosednjim Boldražem tvori drugo najmanjšo krajevno skupnost v metliški občini. V njej živi v štiridesetih hišah manj kot 200 prebivalcev.

V čast svetega Valentina Slamnovci že četrto leto praznujejo Valentinovo kot svoj krajevni praznik. Praznovanje traja letos kar štiri dni. V sredo so ocenjevali svoja vina, saj je večina krajanov tudi vinogradnikov. Včetrtek je v tamkajšnjem gasilskem domu prof. Ivan Nemanič predstavil svojo novo knjigo Zgodovinski spomin na mojo deželo. Ivan Nemanič je bil verjetno prvi Slamnovec z univerzitetno izobrazbo. Vse do upokojitve je delal v Arhivu republike Slovenije kot vodja Slovenskega filmskega arhiva. Njegova knjiga je zgodovinski prikaz dogajanja v Slami vasi in okoliških krajih v obdobju srednjega veka. Praznovanje krajevnega praznika bodo v Slamni vasi zaključili z osrednjo prireditvijo, ki bo v soboto.

Sicer pa tudi v Slamni vasi ni vse idilično, kot bi lahko kdo pomislil. »Majhne krajevne skupnosti so večkrat zapostavljene«, ugotavlja predsednik Krajevne skupnosti Drago Lubinič.