Foto kino klub FOKUS

Metlika

Dajmo malo fušat

Fušanje - Ja in moji mali

Kulturni dom Metlika, 13.2.2009

 Ja i moj mali

Marko Matekovič – kitara, ukulele

Tadej Matekovič - violina 

Domen Pavlovič - klaviature

Žiga Pavlovič - kitara

Klara Obrovnik Bjelobrk - vokal

Dajmo malo fušat 

Se imenuje prireditev, ki jo že pet let zapored pripravlja Območna izpostava JSKD-ja iz Metlike. Ima predvsem zabavni značaj in je namenjena predstavitvi tistih belokranjskih glasbenih skupin, ki sicer ne delujejo redno in tudi povsem javno ne. Glasbena zvrst, ki jo igrajo skupine prav tako ni pomembna. Tako smo slišali narodno-zabavne zvoke, teh je bilo največ. Pa tudi pop, rock in celo klasika so doneli po prepolni dvorani metliškega Kulturnega doma.
»Fušanje« je zamišljeno kot zabava tako za občinstvo, kot tudi za nastopajoče, ki naj svojega nastopa ne bi vzeli preveč resno. Pa vendarle povsem brez treme ne gre.
Letos se je predstavilo 12 ansamblov iz vseh koncev Bele krajine oziroma kar 60 ljubiteljskih glasbenikov. Starostna razlika med najmlajšim Žigo Pavlovičem in najstarejšim Ivanom Kapušinom je več kot 65 let. Tudi med poslušalstvom so bile prisotne vse generacije.
Metliško »fušanje« je krivo, da se vsako leto pojavljajo nove zasedbe. Takšne so bile letos npr. Gruda, Sestre, ITM in še nekatere. Zasedbi Belokranjski harmonikarji je bil to šele drugi javni nastop.
Stari Panji, kvintet, ki skupaj šteje več kot 300 let se vsako leto dobi le na »fušanju«. Sicer gre za pred tremi desetletji uveljavljeno skupino Zarja.
Kvartet Mladi upi je bil edini, ki je nastopil na vseh petih dosedanjih prireditvah Dajmo malo fušat. Kljub ne več rosni mladosti, vsi so presegli Abrahama, pa o spremembi imena ne razmišljajo. Ostajajo Mladi upi, čeravno je v uporabi tudi ime Mladi brezupi.
Kljub naslovu prireditve »Dajmo malo fušat« pa nestrokovna javnost ugotavlja, da je resničnega fušanja vsako leto manj. Pa tudi prostora na odru in za odrom.
Ne glede na to, da so belokranjski povsem amaterski in neprofitni glasbeniki »fušali« v petek 13. pa je bil Črni petek,le ta očitno usmiljen do organizatorjev, glasbenikov, ozvočevalcev in občinstva, saj večjih zapletov ni bilo. Pa tudi če bi bili, nič zato. Saj gre vendarle za »fušanje.«
Lahko si pogleate tudi nekaj fotografij, ki jih je posnel Martin Pezdirc. Nadaljevanje sledi.

Komentarji  

# Meri 10:47 20-02-2009
Dajte še druge ansamble gor. Hitro!
Odgovori | Odgovori s citatom | Citat
# Sonja 11:08 20-02-2009
Včasih je bil moj fant. Sonja ni moje pravo ime.

Zdravo Mare, lepo te je videti.
Odgovori | Odgovori s citatom | Citat
# pač ja 18:06 16-02-2010
znate kaj-če ma gdu kake pripombe,se naj oglasi pr men,pa bo takoj ugotovu ki ma šipko točko...najbulj i nastop od vseh
Odgovori | Odgovori s citatom | Citat
# fušar 17:22 25-02-2011
tud voditelji bojo fušali, zato bojte pripravljeni na vse.
Odgovori | Odgovori s citatom | Citat
# caar 08:22 18-03-2011
hahahaa sm car ;-)
Odgovori | Odgovori s citatom | Citat